Her Mevsim Mağazamızda Olan Aranjman ve Buketlerimizin Zarif Tamamlayıcıları Dalından Kesme Çiçekler
Çiçekleri sadece gözümüze hoş gelen güzellikleriyle değil; isimleri, hikayeleri ve tasarımlarımıza kattıkları anlamlarıyla seçmeyi seviyoruz. Birbirinden farklı renk ve biçimleriyle buketlerimizde ve aranjmanlarımızda kullandığımız çiçeklerimizi tanımak, onları anlamına yakışır şekilde hazırlayıp sizlere sunmak en büyük önceliğimiz. Gerek kurutulmuş halleri, gerekse dalından kesildikleri anki formlarıyla her mevsim mağazamızda olan bu eşsiz dalların özellikleri, bakımları ve anlamlarını keşfetmek adeta sonsuz bir güzelliğin içinde yürümek gibi…
Zambakgiller (Liliaceae) familyasından “Tulipa” cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık ve otsu bitki türlerinin ortak adıdır. Gökkuşağının tüm renklerini içinde barındıran lale bitkisi bakımı kolay ve bakıldığında hayranlık uyandıran bir çiçektir. Anavatanı Batı Asya olan lale ilk olarak Türkiye’de süs bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sahip olan lale (tulipa) yaprakları uzun bir çiçektir. Lale soğandan yetişir, ilkbaharda çiçek açar. Lale soğanları sonbaharda dikilmelidir. Sonbaharda dikilen lale soğanlarından yeni bitki çıktıktan sonra soğanlar çürür yerine yeni soğanlar meydana gelir. Kışın lale soğanları soğuktan kaçarak toprağın altına çekilirler. Her soğandan bir tek lale çıkar. Laleler katmerli ya da yalınkat olur. Çiçek gündüz güneş ışığının etkisiyle iyice açılır, akşamları yeniden toparlanır.
Bakımı
Hava akımlarından kolay etkilenen tulipa bitkisi, kış aylarında aşırı soğuktan korunmalıdır. Tulipa (lale) bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmalıdır.
Anlamı
Yüzyıllardır çeşitli efsanelerde adı geçen ve iletişime en açık olduğu düşünülen lalelerin (tulipaların) aslında bir dili var. Lale yetiştirenler, bu çiçeklerle konuşulduğunda güzelleştiklerini konuşulmadığında ise küsüp açmadıklarını dile getirir. Lale zarifliği, asilliği ve aşkı ifade eder.
Cymbidium, salepgiller familyasından tropikal ve subtropikal Asya ile Avustralya’da yaşayan ve 93 tanımlanmış türü olan epifit orkide cinsidir. Mumsu yapıda iri çiçeklerinden dolayı melez türleri ve kültivarları bahçecilikte gözde olan orkide cinslerindendir.
Bakımı
Orkide, kuzeybatıya bakan bir pencerede çok mutlu ve sağlıklı büyüyecektir. Cymbidium (simbidyum) orkide, serin ve aydınlık ortamlarda yaşamayı çok sever. Çok sıcak ortamda ve az ışığın bulunduğu yerlerde mutsuz olur. Hemen yapraklarını soldurur.
Anlamı
Orkide çiçeği zarafetin, şıklığın, aşkın ve sadakatin simgesidir. Bu sebeple orkide çiçeği hediye etmenin anlamı da bu özelliklerle eş değerdir.
Zambakgiller familyasına ait 3000’den fazla türü bulunan süs bitkilerinin en sevileni Ornis çiçeğinin ismi; zarif ne narin yapısıyla yunanca kuş anlamına gelen “ornisten” ve saf beyaz renkli çiçekleri içinse süt anlamına gelen “gala” sözcüklerinden gelir. Çoğunlukla Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan bu tür, kolay bakımı ve kışa dayanıklılığı ile türleri arasında fark yarattığını düşündüğümüz ve bizim de her aranjmanımızda/buketimizde sıklıkla yer verdiğimiz bir çiçektir.
Bakımı
Güneş gören bir bölgede kendini iyi hissedecek olan Ornis çiçeği nemi seven ve bahçe alanlarını hızla doğallaştıran bir türdür. Kolay bakımı sebebiyle çabasız tüm güzelliğini size sunacak olan Ornis çiçeği, tek başına suda 2 haftaya kadar yaşar ve öğlene doğru çiçeklerini açarken gün batımında veya bulutlu havalarda kapanabilir. Çiçeğinizin hemen solmaması ve sağlıklı çiçek vermesi için, varsa yeşil yapraklarını elinizle temizleyin ve saplarını keserek suya bırakın.
Aranjman ve Buketlerimizin Olmazsa Olmazı, Solmayan Bir Güzellik
Kuru çiçeklerimizden en çok tercih edilen; Craspedia,Lagurus ve Ocaliptus’u Ceremony Flowers ile daha yakından keşfedin.
Kuru çiçeklerin, görüntüsüyle en az canlı çiçekler kadar insanı büyülediği tartışılmaz bir gerçek. Craspedia, çok yıllık bitki, bir Asteraceae familyası (Compositae) ile ilgilidir. Aslen Avustralya’nın oldukça nemli yerleri seçtiği düz bölgelerindendir, ancak aynı zamanda kuraklık dönemlerine de iyi adapte olmuştur. Ve Craspedia adı, çiçek salkımının başlarındaki ağrıları çevreleyen tüylü renksiz kılları belirten Yunanca craspedon "çerçeveleme" kelimesinden gelir. Craspedia golf toplarını andıran güzel çiçeklerin üretimi için oldukça değerli bir süs bitkisidir. Genellikle taze kullanılırlar, gelin için buketlerin hazırlanmasında ve farklı çiçek kompozisyonlarında ise kurutulabilir.
Bakımı
Craspedia’nın bakımı basittir, ayıklama, mineral pansuman (mevsimde 3 kez), sulamadan oluşur. Yetişkin bitkilerin kuraklık toleransına rağmen, daha iyi gelişirler ve sabit orta nemde çiçek açarlar. Özellikle genç bitkilerin sulamaya ihtiyacı vardır.
Lagurus ovatus veya tavşan kuyruğu, çekici çiçek salkımları için süs bitkisi olarak yetiştirilen küçük otsu bir bitkidir. Lagurus, Azores ve Kanarya Adaları’ndan Kırım ve Suudi Arabistan’a kadar Akdeniz Havzası’na ve yakındaki bölgelere özgü çim ailesindeki Eski Dünya bitkilerinin bir cinsidir.
Lagurus, ilkbaharın sonundan sonbaharın başlarına kadar, Mayıs’tan Eylül’e kadar çiçek açar.
Bakımı
Güneşli yerleri seven, kuvvetli rüzgarlardan korunması gereken rustik bir bitki olarak bilinir. Soğuktan ve dondan etkilenir.
Ortak bahçe toprağı kumla karıştırılmamalıdır. Çok bol veya sık sulama kök çürümesine yol açar.
Anavatanı Avustralya olan okaliptus koalalın en sevdiği yiyecek olarak bilinmekle beraber geçmişte mikropları öldürmek için antiseptik olarak kullanılmasıyla ünlenmiş bir çiçek türüdür. Yapraklarından yapılan çay ve yağlarla doğal antibiyotik etkisi yaratan Okaliptus çok geçmeden Çin, Hint, Yunan ve Avrupa’da geleneksel tıp sistemlerinde kullanılmış.
Her daim yeşil kalan Okaliptusun iki türü vardır. Bazıları süs çalısı olup bahçede yetiştirilir, bazısı ise dev bir ağaçtır. Bahçede yetiştirildiğinde 15-25 cm civarına kadar çıkabillen Okaliptusun, mavi ve yeşil renklerini barındıran gümüş rengi yaprakları ezildiğinde bitkinin karakteristik ve mentolümsü kokusu açığa çıkar. Ceremony Flowers ekibi olarak her aranjmanda ve her bukette çoğunlukla kullanmayı tercih ettiğimiz Okaliptus görünüşü ile de oldukça şık ve modern görüntüye sahip bir çiçektir.
Bakımı
Okaliptus bol ışık seven bir çiçek olduğu için günün 6 saati güneş ışığını direkt alabileceği bir yerde muhafaza edilmesi tavsiye edilir. Çiçeğinizi saksıda yetiştirmek istiyorsanız, iyi drene edilmiş bir toprak karışımına dikmelisiniz. Okaliptus çok fazla sulanma alışkanlığı olmayan bir bitki olsa da kuru bırakıldıktan bir süre sonra yapraklarını dökmeye başlar. Bu dengeyi sağlamak için, toprağını parmağınızla kontrol edip kuruluk hissettiğinizde sulamanız yeterli olacaktır.
Anlamı
Eucalyptus ismi Yunanca’daki eu ve kalypto isimlerinden ilhamını almıştır ve “gözkapağı gibi kapatmak” anlamına gelir. Çiçek yaprakları goncalarını bu şekilde kapatır. Bu cinsin ismindeki globulus küre şeklinde anlamındaki “globe” kelimesinden gelir; genç yaprakların ya da meyvesinin şekline benzetilir.
Kral Protea (Rotea cynaroides), Güney Afrika’nın ulusal bir çiçeği ve aynı zamanda Proteaceae familyasının çok yıllık bir bitkisidir. Birçok formu ve türü olan bu çiçek kültür altında adapte olailen bir yapıya sahiptir. Kesme bir çiçek olan Kral Protea bir diğer adıyla Cape Enginar Çiçeği, pembe, kremsi ve beyazın hem yumuşak hem de canlı tonlarında güzel, büyük, gösterişli çiçekler üreterek geniş bir bahçeye konulduğunda çarpıcı bir görüntü sağlar. Çiçek başlığının çapı 15-30 cm arasındadır. Çiçekler gösterişli değiştirilmiş yaprak yapılarıyla çevrilidir.
Bakımı
Direk güneş ışığına maruz kalan, iyi drene edilmiş, fakir topraklarda, kuru, sıcak yazları ve soğuk kışları olan bölgelerde yetiştirilmelidir. Kuraklığa dayanaklı bir bitkidir ve az sulama ile yaşamını sürdürebilir. Aranjman ve buketleri süslemede kesme çiçekler arasında mükemmel bir tercih olan Kral Protea için kış sonlarında ve ilkbahar başlarında budama yapılmalıdır.
Anlamı
Güç, çeşitlilik ve cesareti temsil eden bu çiçek “protea” ismini de kral tacına benzemesinden dolayı almıştır. Protea ismi Yunan mitolojisindeki Poseidon’un oğlu olan Proteus’dan esinlenerek verilmiştir. Küçük bir Ceremony Flowers tavsiyesi; Eğer yeni bir işe atılan arkadaşınıza çiçek göndermek istiyorsanız protea onun kararlılığına ve cesaretine hoş bir gönderme olabilir.
Leucospermum, Protea ailesine ait çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Doğal yaşam alanlarının dağ yamaçları, çalılıklar ve ormanları içerdiği Güney Afrika’ya özgü olan yaklaşık 50 türden oluşur.
Adından da anlaşılacağı gibi, Leucospermum’un çiçekleri, dik kıvrılan yuvarlak yaylı kanca görüntüsüne sahip bir iğne yastığına benzer. Bitkinin yaprakları sert ve köseledir ve gövdenin etrafında spiraller halinde büyürler. Son zamanların en popüler çiçeği olan Leucospermum iç mekanların (evinizin, bahçenizin vb...) olmazsa olmazı bir türdür.
Bakımı
Leucospermum daha ılıman iklimleri tercih eder ve Güney Afrika’da popüler bir bahçe bitkisi olmasına rağmen daha soğuk yerlerde yetiştiriliyorsa kış aylarında iç mekanlara taşınmalıdır. Düşük fosfat ve nitrat seviyelerine sahip iyi drene edilmiş bir toprağa ihtiyaç duyar ve en iyi şekilde görünmesini sağlamak için orta derecede sulanmalıdır.
Anlamı
İğne benzeri çiçek başları kümesinden dolayı iğnedenlik olarak bilinen Leucospermum, turuncu ve kırmızı çiçekler üreten bir çalıdır. Leucospermum adını, birçok Leucospermum türünün beyaz tohumlarına atıfta bulunan, sırasıyla beyaz ve tohum anlamına gelen Yunanca leukos ve sperma kelimelerinden alır.
Lotus çiçeği bir diğer adıyla nilüfer çiçeğinin anavatanı Asya, Çin ve Hindistan çevresidir. Özellikle Hindistan ve Vietnam’ın ulusal çiçeği olarak bilinirler. Lotus çiçeğinin büyüleyici görüntüsü ve eşsiz renklerinin yanı sıra onu kutsal bir güzelliğe taşıyan gizli bir anlamıı vardır. Diğer çiçeklerden bağımsız olarak Lotus’un yaşam döngüsü farklıdır. Kökleri çamurda asma kilit olan çiçek, gece suya girdiğinde ertesi gün tüm göz alıcı parlaklığıyla yeniden çiçek açar. Birçok kültürde Lotus’un öneminin yeniden doğuş, yeniden ortaya çıkma ve ruhsal aydınlanma olmasının nedeni budur. Lotus çiçeği ayrıca büyüleyici bir yaşama isteği sergiler. Çiçeğin tohumları 200 yıldan fazla kuraklığa dayanabilir ve binlerce yıl sonra çimlenebilir.
Bakımı
Çamurda yetişmesine rağmen güzelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen Lotus bakımında ise hassasiyet ve ilgi isteyen bir çiçektir. Eğer rizomlardan lotus yetiştiriyorsanız; bir kabı su ile doldurup, sivri uçları açıkta kalacak şekilde rizomlarla örtmelisiniz. Çiçeğin sapının uzunluğuna uyum sağlayacak şekilde su seviyesini yükseltmelisiniz. Tohumlardan yetiştiriyorsanız; tohumlarınızı ılık su ile doldurduğunuz bir kaba eklemelisiniz ve tohumlar filizlenirken her gün suyunu değiştirmelisiniz.
Ceremony Flowers ekibinden küçük bir bakım ipucu; lotus saksısını güneşli bir yere koyun ve sarı yaprakları mutlaka budayın.
Anlamı
Çiçek açma döngüsü ile yaşamın, ölümün ve yeniden doğumun manevi anlamını yansıtan Lotus çiçeği genellikle tanrı figürlerinin yanına yerleştirilir. Hindu kültüründe, Tanrı ve Tanrıçaların Lotus çiçeğine bindiklerine inanılırken, Budistler Buda’nın yüzen Lotus’un üzerinde göründüğünü ve Dünya’daki ilk ayak izlerinin Lotus çiçeklerini bıraktığını söylerler.
Budist atasözü, "Nilüferin yaptığı gibi, hayatı sarsılmaz bir inançla yaşamak, en güzel canlanmaları sağlar."